BEACH PARTY 2009

hur ska man sammanfatta det? jag vaknade upp klockan ett efter sex timmars sömn, med världens sug efter fet mat, trött och jävlig, hittade tre udda flip flops bredvid sängen och upptäckte att kylen var tom eftersom någon ätit upp all mat i går natt (vem är tjuven?). vad ska man säga... beach partyt var crazy! förhoppningsvis kommer jag få bilder från kvällen snart, och då lägger jag givetvis upp dom här!


i dag skiner solen även över hopetoun.

nu har de tömt puben på bord, stolar och pallar och i stället fyllt den med sand. crazy! hopetoun är fullt med folk, det är bilar parkerade längst hela huvudgatan och alla verkar ha höga förväntningar inför kvällens BEACH PARTY.

själv sitter jag ute i det härliga vädret, det kunde verkligen inte varit bättre väder. solen skiner, det finns inte ett moln på himlen och det är samtidigt en perfekt vind från havet. frida ligger mittemot mig på en bänk i solen och lyssnar på ljudböcker. det var det här jag kom hit för. de där små stunderna när allt bara känns perfekt.

hur bra har vi det inte?

på't igen då!

har haft en två timmars rast och nu börjar jag om 20 minuter igen. split shift deluxe! blir bra för mina timmar i alla fall.

boxing day är australienarnas juldag. alla går ut och blir fulla.

precis som de hade förutspått så blev det jävligt livat i går! full rulle i baren. gick på vid tre och det var fullt ös. sen vid sju, åtta trillade det in ännu mer folk och de slutade aldrig komma. jag och genna sprang som tokar bakom baren, gick in i varandra x antal gånger, samtidigt som jag skulle springa mellan baren och restaurangen för att hjälpa frida där.

det var hektiskt, men riktigt roligt! lär ju bli smashing på beach partyt i morgon. de sa att, visst var det mycket folk i går men det var ändå bara en fjärdedel av hur många som kommer på måndag. wicked!

efter gårdagens fartfyllda pass så åkte vi hem till genna och tog några drinkar. stannade lite för länge och kom hem lite för sent med tanke på att jag ska jobba nu om några minuter när klocken är tolv, men det är bara fyra timmar så det ska väl gå som smort. nu är det frukostdags! hörs sen.

boxing day, kallas det.

jag börjar jobba om 43 minuter. då är klockan tre och det betyder att jag har ett mastodontpass framför mig. tråkigt långt. antagligen kommer det vara röjigt i baren eftersom det är boxing day, och det skulle ju underlätta lite i alla fall, det går alltid fortare att jobba om det är mycket folk och man hela tiden har någonting att göra.

nåväl. har hunnit ligga på stranden och steka i några timmar i det fina vädret. i dag har det varit kanonvarmt och inte ett moln på himlen, äntligen kommer det riktiga sommarvädret? tänk om det skulle kunna vara såhär fint varje dag framöver. vi håller tummarna.

sill, champange och solnedgångar. that's what it's all about!

min sill är slut nu. liksom julen, alltså. utan sill - ingen jul.

dagen till ära har jag och frida varit lediga! ...precis som alla andra eftersom det är christmas day. vi har inte gjort någonting speciellt. försov oss till en jullunch, kikade på en sting ray vid jettyn och åt resterna av vår julmat.

dagens raraste kan nog ha varit när ägarinnan nathalie kom och gav mig och frida en flaska champange när vi åt middag. en julklapp! jag hade aldrig, whatsoever, förväntat mig det och speciellt inte av henne! hon har väl aldrig gjort eller sagt någonting elakt direkt till oss men hon är ganska svår och jag känner att jag inte riktigt vet var jag har henne. det här var ju ett bra tecken i alla fall!

efter middagen tog vi en promenad till jettyn igen för att kika på solnedgången, de är tamejfan fantastiska här. kolla bara bilderna nedan! och efter det tog vi en spontanpromenad till tony för att önska honom en god jul. han bjöd gladeligen in oss och en spontanpromenad blev till tre timmar, några öl och chokladkakor. mycket trevligt!

nu ska jag snart sova. tänkte försöka gå upp tidigt i morgon och göra någonting vettigt innan jag börjar jobba vid tre. godnatt!



den fantastiska solnedgången.


NU ÄR JULAFTON OFFICIELLT SLUT.

här i australien är julafton officiellt slut för tio minuter sedan. tur för er i sverige, att ni fortfarande har sex timmar och 50 minuter på er! just nu sitter ni väl och njuter av janssons, sill och julskinka och snart ska ni väl öppna julklappar och läsa rim. era jävlar. avundsjukan står bakom mig just nu, knackar mig på axeln och hånskrattar.

jag vet inte vad ni gör på julafton, men vi badar!



- frida, vad ska vi göra?
- vi ska bada!
- okej, NU KÖR VI!

så var det julafton även i denna del av världen.

det är den finaste dagen som hopetoun skådat än så länge. strålande solsken, klarblå himmel och en svag bris från havet, vars vågor långsamt glider in över de kritvita stränderna. samtidigt är det julafton.

frida och jag beslutade oss för att gå upp tidigt i morse för att ta tillvara på dagen. vi åt en riktigt god frukost med en slags risgrynsgröt vi lyckades hitta på burk och julknäcke med ägg, kaviar, ost och skinka. de två sistnämnda överraskade jag frida med, liksom hon överraskade mig med en castelloost! mums. efter julfrukosten så gjorde frida något slags kokosgodis och jag gjorde digistivechokladgodis. chokladen var dock dum i huvudet och vägrade smälta, och när jag desperat försöker smälta den i mikron så skar den sig och blev bränd. inte så mycket digistivechoklad med andra ord...

vi har även förberett för vår jullunch (ja, äta är det enda vi gör här) och jag kan knappt bärga mig tills jag får äta sill och potatis, kötbullar och skinka. sen har vi ju även pepparkakor och glögg! jisses vilken svullodag det här kommer bli. men vi förtjänar det! efter jul är det ju åter tillbaka till nudlar och tonfisk...

GOD JUL alla älskade! hoppas ni har en underbar julafton var i världen ni än befinner er. jag tänker på er alla och saknar er jättemycket. kramar!


a white christmas...

...verkar ju ni hemma i stockholm ha i alla fall! kolla in de här bilderna som far skickade. när var vår gata så vit senast?



jag är redo inför julafton.

nu är det bara en dag kvar. en enda dag! och förresten kom jag nyss på en sak. eftersom vi firar julafton och australienarna firar juldagen så betyder det att vi kommer få fira jul två dagar i rad! hur ofta händer det?

vi har laddat med sill, köttbullar, potatis, julknäcke, kaviar, glögg och pepparkakor! dessutom har vi marabou att frossa i ifall vi inte skulle bli mätta av allt det tidigare skrivna. den risken är visserligen minimal, men marabou lär vi frossa i hur som helst.

i morse fick jag dessutom reda på att mina paket till familjen har kommit fram. hoppas ni njuter av innehållen! och häromdagen fick min baby sin julklapp också, mission "julklappar 2009" complete! god jul från tomten.


vår gran förra julen, tänk att ha en sådan här? det skulle minsann vara något!

DAN FÖRE DAN FÖRE DOPPAREDAN



två dagar kvar till jul! weird. i dag köpte frida köttfärs, lök och potatis. köttbullar, here we come!

vi har numera planer för juldagen (då de efterblivna australienarna firar). eller planer och planer. kocken och hans fru ska laga pizza och några nudelrätter och så ska vi bara ha en trevlig ledig dag med mat och öl i solen. inget överambitiöst, känns väldigt lagom.

och, frida och jag ska äta jullunch på torsdag. sill, potatis, köttbullar, julknäcke, kaviar, ägg. marabou och kexchoklad till efterrätt, hur bra som helst! ska bli riktigt tjocka och glada och rulla fram på jobbet sen, eftersom att - ja, vi behöver jobba på kvällen.

nu ska jag laga lite lunch och så börjar jobbet om en timme. kramar till er där hemma! ladda inför julen :)

australiens äckliga kök.

det är inte bara på vandrarhem som det finns äckliga kök. vårt här på hotellet kvalar in ganska bra. mössen springer som tokar överallt och äter upp våran mat. golvet med sin heltäckningsmatta är helt smutsigt och fläckigt och i ugnen bor en hel spindelfamilj, upptäckte jag när jag tänkte grilla kyckling häromdagen. nu har vi i alla fall inte musbajs bakom mikrovågsugnen eller flottfläckar på spisen.

/städfreaket.


det är inte menat att jag ska träna.



vilket skämt. här har jag precis bytt om, känner mig hurtig, att i dag är dagen, och ska ge mig ut på en liten powerwalk/jogg och vad händer då? det börjar regna. är det inte komiskt? det har inte regnat en enda dag och just i dag, just nu när jag efter mycket om och men har beslutat mig för att jogga en runda (vilket sker en gång om året), så händer det. det är helt enkelt inte menat att jag ska träna. dåså.

vem fan firar juldagen? julafton säger väl sig självt?

här nere down under är det som ni kanske vet juldagen som spelar roll. det är då man firar jul. vad är grejen med det? på julafton ska jag, liksom frida, jobba. dagen efter däremot, då är vi lediga och förväntas fira jul. det är ju en dag för sent!

så. valet eller kvalet. ska vi fortfarande ha en sjuhelsikes julafton den tjugofjärde med glögg, pepparkakor, julknäcke och sill, eller ska vi australienifiera oss och göra allt det dagen efteråt?

valet eller kvalet, folk. valet eller kvalet. livet är hårt här nere.



oj, vad vi ska gotta oss. ikea har räddat julen!


18 december.

vaknade i dag och insåg att det är mindre än en vecka kvar till julafton. bara det, liksom.


CICCI VS. MÖSSEN 1-1

jag måste ju erkänna att det numera är ett lika mellan mig och mössen. jag trodde vi var kvitt alla möss men icke.

jag skulle göra i ordning lunch och tog fram ett paket nudlar. eller snarare, stoppar ner handen i min matkasse och känner någonting annorlunda, dock inte så konstigt att jag reagerar speciellt på det. "whatsoever" tänker jag och tar tag i ett paker nudlar. uppför min hand och ner på golvet hoppar en vettskrämd mus och lika snabbt som musen sprang därifrån börjar jag skrika, förskräckt och chockad som jag är. musen sprang därifrån, jag står med en sönderbiten nudelförpackning i handen och jag antar att mössen precis fick en poäng extra. jävla möss. nästa gång tar jag dom!

SOL SOL SOL

klockan är elva och jag och frida är redan vakna. det är inte helt vanligt då vi har en tendens att somna sent och vakna sent. att man vänder lite på dygnet när man jobbar kväll/natt, det är i alla fall ett som är säkert. i dag, däremot, gör vi en carpe diem och utnyttjar dagens vackra väder till fullo! we're off to the beach, vad gör sverige?


australienare lägger ingen energi på sina hem.

någonting jag märkt här i australien är att folk inte lägger pengar på sina hus. de kan äga "lyxigare" saker som biljarbord eller en dyr mc eller en splittrans ny four-wheel-drive men ändå ser husen ut som skjul. tunna väggar med flagnad färg, plaststolar och vissa rum är inte ens inredda. vad är grejen med det? folk tjänar ändå bra med pengar, och i sverige skulle inte ens en liten studentetta vara lika taskigt inredd som dessa hus.

sen vet jag inte om det är en småstads-/västra australien-/lantisgrej eller om folk faktiskt inte lägger någon energi och tid på sina hus australien över. kan ju hoppas på det första. lägger australienare verkligen ingen energi på sina hem?

CICCI VS. MÖSSEN 1-0

det är numera fem möss färre i detta hotell. wohoo! de är ju fruktansvärt dumma som fortfarande springer fram och försöker äta från musfällan när de precis sett hur deras kompis blivit avrättad av musfällans rättvisa. nåväl. hur sadistiskt det än låter så är jag så jävligt glad över att det är fem möss färre här! det måste ju betyda att vi närmar oss ett slut på bråket om min mat? för det kan ju inte finnas hur många möss som helst här.

eller? fällan är återigen riggad.


australien i ett nötskal.

på tal om saker man ska akta sig för, så borde de sätta upp fler skyltar med varningar angående ödlor (som är överallt) och fåglar (som uppenbarligen också är överallt). det är två hundra gånger större chans att någon kör över en ödla än en kamel. och hallå, för att inte tala om fåglarna. vad sägs om en varningsskylt med texten "BEWARE OF BIRDS, THEY ARE LAZY AND SUICIDAL AND WILL NOT MOVE UNLESS HONKING HYSTERICAL".

jag menar, gör det bara, innan någon stackars sate kör över en ödla och tre fåglar i en smäll?

VARNING FÖR KAMELER



när vi körde mot hopetoun för allra första gången så möttes vi av skylten ovan. "vilket skämt!" utbrast jag och skrattade gott åt australiens knäppa skyltar. okej för kängurus, men kameler? ärligt?

hundra meter senare möttes jag av det här:



har inte hånat någon mer australiensk skylt sedan dess.

jag förstår varför pepparkakshus är en svensk, och inte australiensk, tradition.

vårt fina pepparkakshus är numera 1) uppätet av mössen, 2) söndersmält på grund av värmen och 3) slängt i papperskorgen på grund av tidigare orsaker. det varade en vecka! värmen kan man ju visserligen inte göra så mycket åt, men de där jävla mössen? de springer runt i köket dygnet runt, knaprar på vårt pepparkakshus och försöker dessutom äta upp resten av vår mat. något måste göras! fortsättning följer.


SÖNDAGSMIDDAG



i går blev jag bjuden på middag hemma hos en local vid namn tony. eftersom han verkade vara en av de bra personerna så tackade jag ja, och min nervositet innan middagen (eftersom det finns så många idioter) var helt i onödan. middagen bestod av rostat lamm, potatis och grönsaker och det var rena rama lyxmiddagen i min snåla backpackervardag bestående av nudlar och tonfisk.

tony och hans vänner visade sig vara mycket trevliga. att 1) kunna komma ifrån hotellet och 2) kunna ha ett vettigt samtal med någon/några är inte helt vanligt med tanke på hur många idioter det finns. tony har dessutom erbjudit sig att ta med oss till några av hopetouns guldkorn någon gång. nathalie, ägarinnan, berättade förresten i dag att han hade varit förbi hotellet i morse för att höra om vi ville åka med till stranden men både jag och frida hade sovit...! han hade lämnat sitt telefonnummer men eftersom våra mobiler inte har någon täckning här så vi har tyvärr inte kunnat höra av oss till honom. det får bli en annan gång, det är ju inte brist på tid i alla fall...

WAVE ROCK




vi går på wave rock! wohoo!


australienland så långt ögat kan se.


jätteklara och minicicci


hål i väggen


vecka 50. den bra veckan..

senaste veckan har varit totally awesome!

måndags: hämtade vi upp klara i ravensthorpe. ravensthorpe i sig är inte mycket att hänga i julgranen och jag och frida som var där två timmar innan bussen skulle anlända förstod snart att vi skulle behöva jobba för att få tiden att gå. vi hann med telecentret, posten, supermarketen, bottleshopen och dessutom en fika. efter två timmar kom i alla fall bussen och ut från den skuttade klara! kärt återseende.

tisdags: vi fick för oss att gå upp supertidigt eftersom vi skulle göra en utflykt till wave rock! vi åkte härifrån klockan 08 och körde 25 mil till wave rock. en klippa formad som en våg. det var jättespännande! ...i ungefär fem minuter. sedan hade vi sett den vågformade klippan och mer spännande än så blev det inte. rätt ovärda 50 mil t/r, SÅ häftigt var det inte...




onsdags: i onsdags hände det grejer däremot. vi bakade pepparkakshus! eller satte ihop det pepparkakshus som vi köpt på ikea. det blev så stiligt så, med kristyr och smarties. numera har mössen i köket (för ja, vi har såna...) börjat gnaga ner det dock, någon som har nåt tips på hur man håller pepparkakshus borta från äckliga små möss?








torsdags: jag var ledig och firade det med en riktig sovmorgon. när både jag och klara så småningom vaknat så körde vi till fitzgerald national park. tittade på en död val (det var INTE så spännande som det låter) och körde bort till mt barren som vi tyvärr inte hann klättra.






åkte tillbaka och åt middag i restaurangen. när vi ätit klart och frida äntligen slutat sitt skift så tog vi bilen och for mot esperance! esperance var finfint. det var roligt att träffa alla igen. torsdagsnatten spenderades i puben tillsammans med piers staff och dagen efter, dvs i går, gick vi upp hyfsat tidigt för att ta tillvara på dagen. åt frukost på (det älskade) bageriet och sedan tog vi oss en körtur längs great ocean drive. visade klara alla fina stränder med det klarblåa vattnet och den vita sanden. fantastiskt. efter det åkte vi tillbaka mot hopetoun och vid fem började jag jobba igen. en något mer lyckad roadtrip än den till wave rock...! jag jobbade sedan hela kvällen i baren och när baren stängt gick jag, frida & klara upp till köket där vi satte oss och pratade och drack te ett tag innan det var sovdags.

såhär såg det ut i esperance:





i dag var vi uppe rätt tidigt. nio tvingade jag mig själv ur sängen och halv tio bar det av mot ravensthorpe igen, denna gång för att säga hejdå. besöksveckan var över och klara hoppade på bussen mot perth. jag och frida virrade runt ytterligare någon timme i ravensthorpe innan vi begav oss hemåt och jag började jobba vid tre. nu har jag precis avslutat mitt nio timmarsskift och är redo för sängen. i morgon jobbar jag endast fyra timmar under dagen. hoppas på att få något annat gjort än att enbart sova och jobba. kanske dags för en springtur?

godnatt! och ps, i morgon är det lucia! hur sjukt är inte det?


håkan hellström, hopetoun & odödligheten

klockan är kvart i två på natten, jag lyssnar på håkan hellström och tänker att hopetoun inte är så illa ändå. hade ett mindre breakdown i torsdags kväll och var i princip redo att lämna stället kommande morgon men tack vare lite pepptalk från frida sov jag på saken och vaknade lite gladare nästa morgon. i dag, måndag, känns livet mycket bättre och även om det här är en liten sketen byhåla så är jag redo att stanna här och jobba. jag behöver pengar och de behöver en awesome barmaid, så win/win!

sex veckor till. jag är odödlig.

HOPETOUN

vårt hem för de kommande sex veckorna. lilla, lilla hopetoun. ett hotell, en supermarket, tre coffee shops, ett bageri och ett telecenter. jag tror det var allt...




tackar frida för bilderna!


mer bilder från ikea!

alla älskar ikea. alla älskar bilder. so here we go:







I to the K to the E to the A

tre månader hemifrån och vi har redan varit på ikea! undrar när nästa gång blir?
världens bästa ikea. köttbullar, princesstårta, lax. godsakerna var oändliga och givetvis var vi dessutom tvugna att handla vissa saker i deras mataffär. några timmar och 70 dollar fattigare hade vi hunnit med en trerätters i restaurangen plus handlat på oss julmat och svenskt godis. gissa vem som kommer få den bästa julen ever?



gravad lax, köttbullar (med pommes, wtf?) och princesstårta!!!


spana in utbudet! kalles, mjukost, sill i mängder, rödbetor, inlagd gurka, etc. lycklig frida!


bilar! och spana in daimen och kexchokladen i bakgrunden. mmmmm....



marabou, knäckebröd, sill, kexchoklad, kanelgifflar, kaviar, glögg, annas pepparkakor... så lätt försvann 50 dollar.


BBQ I PERTH

i söndags bjöd andi och hans housemates in till bbq så givetvis blev det en kvällstripp ut till mosment park, nära fremantle. åt lamm och potatismos. förstå hur gott det kan vara att INTE äta nudlar och tonfisk? för det är 90 procent av vad man äter här. nudlar är billigt, tonfisk är billigt och dessutom proteinrikt... hallå, hur bra som helst! men enformigt. så förstå lyckan när man bjuds in till bbq där dessutom en utbildad kock har lagat maten! mumma.

det var en trevlig söndag. andis housemates var så trevliga så och kvällen bjöd på både kortspel, pilkastning och diggeridoospelande. jag var riktigt duktig, lyckades till och med få fram en ton. att tonen sedan var en sekund kort och att jag inte hade någon luft kvar skyller jag på mina små lungor. jag har faktiskt små lungor astmabarn som jag är...


här spelar jag diggeridoo! ser bra ut va?!



news news news

hej hej! helgen har bjudit på massa trevliga äventyr! i fredags var vi i fremantle. det visade sig vara en urgullig liten hamnstad med små butiker och restauranger vid vattnet, hur fint som helst! vi gick runt i små second handbutiker (fast utan att spendera ett enda cent, duktigt nog), åt en supersmaskig avocado & mushroom sandwich på little creatures och besökte fremantle market. det var strålande solsken och vi hittade dessutom en glassbutik där man kunde mixa ihop sin egen glass! butterscotch & chocolate, med nedblandade chocolate fudge brownies, caramel fudges och nötter. i princip ben & jerry live, paradiset?


fremantle




avocado & mushroom sandwich... med chips såklart!


här mixar han ihop min glass.


nöjda tjejer med varsin ihopmixad glass!


inne på fremantle market


i lördags träffade vi äntligen astrid, den tjejen som vi har haft lite kontakt med i sverige. vi satt först och fikade på ett café i stan innan hon visade oss till kings park. parken ligger uppe på en höjd med en helt fantastisk utsikt över staden! dessutom är det som en kombinerad park och botanisk trädgård, kan ni föreställa er? vi gick runt ett tag innan vi slog oss ner på en gräsplätt i skuggan. så himla mysigt! somnade till och med ett tag i gräset.






söndagen kom, och jag kan numera berätta att vi är stolta ägare till en röd toyota camry -93! det första som hände var att bilen inte startade för att batteriet var urladdat. det ledde till att säljaren fick springa och köpa startkablar och dessutom hitta någon på hostelet som hade en bil vars batteri vi kunde ladda från. bra start? vi fick i alla fall startkablarna gratis, det var väl det minsta han kunde göra. mor & far; var inte oroliga, annars går bilen som smort...!

för att fira söndagens investering tänkte vi åka till ikea och kika på deras madrassutbud. hittade dit utan problem och körde in på parkeringen. okej för att ikea är lugnare på söndagar, men parkeringen var helt tom! ärligt? vi börjar undra vart allt folk är, lagom förvirrade, för att till slut hitta en skylt... "söndag: closed.". det blev inget ikea för oss inte... så för att muntra upp oss åkte vi och kikade in några av de tourist drives som fanns i närheten. ocean beach reef road och sunset coast tourist drive. jag älskar alla dessa vägar längst kusten, de är så sjukt fina! blått vatten med vågor som stänker vitt skum, vita stränder, folk som kite surfar och badar och spelar volleyboll på stranden. precis sådär australien som man bara kan tänka sig. trots ikeamissen så blev dagen riktigt bra till slut i alla fall.


jag, andi & frida. glada och på väg mot ikea!


här hamnade vi i stället för ikea. glass!


njuter i solen vid en strand. finfint.

det var i stort sett min helg det! inte för att dagarna spelar någon större roll när man inte jobbar en standard svensk arbetsvecka måndag till fredag. det var allt för nu, puss och kram.



RSS 2.0